Voor bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, is er de SDE+ subsidie. Deze subsidie, waarbij SDE staat voor Stimulering Duurzame Energie, is bedoeld om grote bedrijven te helpen bij de overstap naar duurzame energie. In 2019 was hiervoor maar liefst 10 miljard euro beschikbaar.
Om in aanmerking te komen voor de SDE+ subsidie, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U heeft een grootverbruikaansluiting nodig, wat betekent dat uw aansluiting groter moet zijn dan 3 x 80 Ampère. Daarnaast moet uw dak geschikt zijn voor zonnepanelen en moet de installatie minimaal 15 kilowattpiek zijn. Dit komt neer op ongeveer 50 zonnepanelen.
Voldoet u niet aan de eisen voor de SDE+ subsidie? Geen zorgen, er zijn ook regelingen voor kleinere bedrijven. Een voorbeeld hiervan is de kleinzakelijke salderingsregeling. Bij deze regeling kunt u de energie die u opwekt maar niet direct verbruikt, terugleveren aan het net. Deze teruggeleverde energie wordt dan verrekend met de energie die u afneemt. Let op: deze regeling geldt alleen voor aansluitingen die niet groter zijn dan 3 x 80 Ampère.
Energie Investeringsaftrek
Een andere interessante regeling is de energie investeringsaftrek. Hierbij kunt u fiscale voordelen krijgen wanneer u investeert in duurzame energie. De investeringen moeten wel op de energielijst staan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook is het belangrijk dat u het bedrijfsmiddel niet eerder heeft gebruikt. In 2019 was er voor deze regeling 147 miljoen euro beschikbaar.
Naast de energie investeringsaftrek kunt u ook gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze twee regelingen kunnen gecombineerd worden, waardoor u nog meer voordeel kunt behalen. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is niet specifiek gericht op verduurzaming, maar stimuleert investeringen in het algemeen. Het mooie is dat u deze aftrek ook kunt gebruiken als u al gebruik maakt van de energie investeringsaftrek.
Door deze regelingen te combineren, kan het zeer voordelig zijn om te investeren in zonnepanelen. U draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar kunt ook flink besparen op uw energiekosten.
De overheid biedt dus verschillende mogelijkheden om de overstap naar duurzame energie financieel aantrekkelijk te maken. Of u nu een groot of klein bedrijf heeft, er is altijd wel een regeling die bij u past. Door gebruik te maken van deze subsidies en fiscale voordelen, kunt u niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook uw bedrijfskosten verlagen. Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken welke regelingen voor u van toepassing zijn.
Wilt u meer weten over hoe u deze subsidies kunt aanvragen of welke regeling het beste bij uw situatie past? Neem dan contact op met uw financieel adviseur of kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij kunnen u helpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare regelingen, zodat u kunt profiteren van de voordelen van duurzame energie.